Tuesday, July 21, 2009

Bicara tentang masa depan.

Lately ni Me ngan Encik Usrule dah mula berbincang tentang perkara2 selepas kahwin. Bincang pasal nanti lepas kahwin nak stay mana, nak cari keja lain dan macam2 lagi.

Kitaorang gak dah decide nak cari kerja kat Melaka. Naper kat melaka? Sebabnyer My mom and nenek still kat Melaka, and semua my siblings ader kat area KL ni. Hanya harapkan 2 org pakcik jek kat Melaka tu. Since my Late baba meninggal 5 tahun dulu, me ulang alik Shah Alam-Melaka sebulan 2,3 kali. So bayangkanla, 5 tahun tau. Macam sekarang ni dah 4 minggu berturut2 kot me ulang alik. Last week je tak. Tu pun my mom call ajak balik. Tapi me x bleh sebab me ngan sorang adik tu ader hal and sorang lg gi HK.

Sebab yang kedua, dekat ngan umah nenek Encik Usrule (dia kata umah dia sebab dia besar kat situ ~heheheh~). Umah nenek dia kat ngan Bandar Muar. Nenek dia pun dah tua. Thats y Me rasa dia nak balik sana. Dan sebab yang ketiga, Melaka still x sesibuk KL ni. Cost of living pun still murah lagi. Rumah pun murah. Tak macam kat Shah Alam ni, sgtla mahal. Kebanyakan my opismate beli umah jauh and kena travel pergi and balik keja, kena hadap jem lagi, pastu terkejar2 amik anak2 and sampai umah dah malam.

Tak payah gi tgk jauh2 la, Me tgk my sis camtu gak. Keja kat tengah2 KL suami isteri, umah plak kat Bangi (nak umah besar, selesa and suasana tenang kena beli luar KL), jadi terpaksa berkorban benda lain. Balik keja sampai umah paling awal kol8. Anak2 membesar ngan maid. Masa sgt terhad. Harap weekend jek. Itupun kalau x balik kg, takder kenduri ke ape... boleh la spend masa. Sgt sedih kan?

So, bila fikir masak2 kitaorg dah decide nak back for good. Sekarang masa utk memburu kerja dia Melaka. Doakan kami ye.. ;)

6 comments:

Siti Hajar said...

u nak dok melaka..ok2..bertambah2 la geng blogger sy org melaka:)..betul apa u ckp..rumah kat melaka stil murah lagi..akak sy keje kat hosp ampang tapi cdg nak beli rumah kat bangi*mcm u ckp rumah kat ctu je x sibuk n byk melayu*

so nant u kawen kat melaka la ye?

MyRule said...

Org melaka ker? kat aner?..hehhe

Aha...nak dok melaka. Lama sgt dah merantau..bertahun2. Kalau balik melaka selalu cakap ngan mak "kalau adik dapat keja kat melaka sure adik dah beli umah besar..heheh"

aha..nanti kawen kat melaka..

Siti Hajar said...

saya duk kat tmn bukit rambai..ni kmpg kat mana?

Blackroses said...

betul tu.... kos sara hidup kt kl n s'gor mmg tinggi...even saya yg dok area klang pn dh tercungap2 tgh bln...keluar mana pn duit tetap keluar... saya lbh suke suasana yg tidak berhadapan dgn traffic jamm..lg2 bile kite dh berkeluarga...xkn nk blik lewat kn...hihihi...apapun, dimana pun kita ditempatkan disitulah rezeki kita...saya pun bila kawin nnt ikut tunang saya..x kesahlh kne berhenti keje sekalipun....hehehe..

MyRule said...

Hajar.. saya dah link ur blog.
My mom punyer umah kat area Durian tunggal.

MyRule said...

balck... tu la.. cost sara idup kat sini tinggi la. Saya pun wiling ikut my tunang gi mana. Tapi yang best dia nak balik Melaka.. ;)

Tuesday, July 21, 2009

Bicara tentang masa depan.

Lately ni Me ngan Encik Usrule dah mula berbincang tentang perkara2 selepas kahwin. Bincang pasal nanti lepas kahwin nak stay mana, nak cari keja lain dan macam2 lagi.

Kitaorang gak dah decide nak cari kerja kat Melaka. Naper kat melaka? Sebabnyer My mom and nenek still kat Melaka, and semua my siblings ader kat area KL ni. Hanya harapkan 2 org pakcik jek kat Melaka tu. Since my Late baba meninggal 5 tahun dulu, me ulang alik Shah Alam-Melaka sebulan 2,3 kali. So bayangkanla, 5 tahun tau. Macam sekarang ni dah 4 minggu berturut2 kot me ulang alik. Last week je tak. Tu pun my mom call ajak balik. Tapi me x bleh sebab me ngan sorang adik tu ader hal and sorang lg gi HK.

Sebab yang kedua, dekat ngan umah nenek Encik Usrule (dia kata umah dia sebab dia besar kat situ ~heheheh~). Umah nenek dia kat ngan Bandar Muar. Nenek dia pun dah tua. Thats y Me rasa dia nak balik sana. Dan sebab yang ketiga, Melaka still x sesibuk KL ni. Cost of living pun still murah lagi. Rumah pun murah. Tak macam kat Shah Alam ni, sgtla mahal. Kebanyakan my opismate beli umah jauh and kena travel pergi and balik keja, kena hadap jem lagi, pastu terkejar2 amik anak2 and sampai umah dah malam.

Tak payah gi tgk jauh2 la, Me tgk my sis camtu gak. Keja kat tengah2 KL suami isteri, umah plak kat Bangi (nak umah besar, selesa and suasana tenang kena beli luar KL), jadi terpaksa berkorban benda lain. Balik keja sampai umah paling awal kol8. Anak2 membesar ngan maid. Masa sgt terhad. Harap weekend jek. Itupun kalau x balik kg, takder kenduri ke ape... boleh la spend masa. Sgt sedih kan?

So, bila fikir masak2 kitaorg dah decide nak back for good. Sekarang masa utk memburu kerja dia Melaka. Doakan kami ye.. ;)

6 comments:

Siti Hajar said...

u nak dok melaka..ok2..bertambah2 la geng blogger sy org melaka:)..betul apa u ckp..rumah kat melaka stil murah lagi..akak sy keje kat hosp ampang tapi cdg nak beli rumah kat bangi*mcm u ckp rumah kat ctu je x sibuk n byk melayu*

so nant u kawen kat melaka la ye?

MyRule said...

Org melaka ker? kat aner?..hehhe

Aha...nak dok melaka. Lama sgt dah merantau..bertahun2. Kalau balik melaka selalu cakap ngan mak "kalau adik dapat keja kat melaka sure adik dah beli umah besar..heheh"

aha..nanti kawen kat melaka..

Siti Hajar said...

saya duk kat tmn bukit rambai..ni kmpg kat mana?

Blackroses said...

betul tu.... kos sara hidup kt kl n s'gor mmg tinggi...even saya yg dok area klang pn dh tercungap2 tgh bln...keluar mana pn duit tetap keluar... saya lbh suke suasana yg tidak berhadapan dgn traffic jamm..lg2 bile kite dh berkeluarga...xkn nk blik lewat kn...hihihi...apapun, dimana pun kita ditempatkan disitulah rezeki kita...saya pun bila kawin nnt ikut tunang saya..x kesahlh kne berhenti keje sekalipun....hehehe..

MyRule said...

Hajar.. saya dah link ur blog.
My mom punyer umah kat area Durian tunggal.

MyRule said...

balck... tu la.. cost sara idup kat sini tinggi la. Saya pun wiling ikut my tunang gi mana. Tapi yang best dia nak balik Melaka.. ;)