Tuesday, August 25, 2009

Soal perkongsian hidup

Bila aku buat keputusan nak kawen dulu, antara perkara yang paling aku risaukan dan takutkan ialah pasal perkongsian ni. Aku risau boleh ke aku balik jumpa mak aku lama2, risau boleh ke bakal suami aku bertolak ansur ngan aku, boleh ke dia adil kat aku dan banyak lagi la yang bermain kat kepala aku ni. Lama aku pikirkan benda ni. Banyak kali gak aku bincang pasal benda ni ngan encik usrule. Kadang2 perkara ni berakhir ngan gaduh ~sad~.

Ok, lupakan pasal aku ngan encik usrule. Sebab Insyaallah kitaorg boleh manage perkara camtu. Just nak bagi dua situasi and korang tolong jawab ek ~
ader org nak tolong jawab ke~

Situasi satu

Si isteri telah dioffer oleh mak dia utk join gi Haji ngan mak dia. Mak dia plak akan topup mana yang x cukup. Memang si isteri sgt2 ingin pergi. Bila tanya pada sang suami, dia x kisah and bagi si isteri tu pergi. Tapi si isteri x pergi sebab mau tunggu si suami.

Soalannyer ~ Patut ke si isteri gi tanpa suami? or patut ke dia tunggu si suami yang tak tau tahun bila baru boleh gi?

Situasi kedua.

Si suami plak pergi umrah or Haji sendiri, dgn alasan nak tenangkan hati. Pergi sendiri sebab si isteri x cukup duit lagi. So tinggalla si isteri and nanti dia nak gi ngan saper?

Soalannyer ~ Patutkah si suami pergi dulu dgn alasan si isteri x cukup duit? Or patut ke si suami tunggu isteri dia cukup duit?

Pendapat aku, di mana letaknyer perkongsian hidup kalau perkara penting and mungkin sekali seumur hidup kita buat ni, dilakukan sendiri2. Korang setuju x?

Ok, aku nak tau pendapat korang plak ek.. thanks girls.. ;-)



encik usrule 143 so much

11 comments:

k|ree said...

kalau kita...tak kesah la bape lama pun..kita tunggu..untuk pergi ke mana2 bersama sang suami... :)
tapi,kalau suami nak pergi tanpa kita...bermakna..suami tak sayang isteri dan sanggup biarkan isteri keseorangan..mana pergi tanggungjawab suami kat situ...?

MyRule said...

Thanks Kiree.. yup, sama ngan pendapat me. Rasanyer kebanyakan org pompuan akan pk camtu la. Org lelaki plak, me x tau dia pk camner

~Lisa~ said...

erm mcm along la kan kak mai, along pegi jer dlu klau ada rezeki lgpun g dgn mak sendirikan, tp yg penting kena ada izin suami..
nak tau sbb apa tak, sbbnya perempuan kalau nak wat haji kena ada muhrimkan, klau suami kita tu takyah muhrim pun takpe..
tu pendpt along la, sbb bkn slalu ada peluang utk g tunaikan haji tu..

MyRule said...

ooo...camtu ek..

then kalau jeff sorang gi sebab along tak cukup duit camner?

ok ke?

lia akma said...

erm..kalo situasi pertama: kalo suami izinkan..xpela..kira ok teman mak kan..
tp utuk situasi kedua..mmg xpatutla..kalo suami pergi sorang2..isteri kan bwh tggungjwb suami..=)

-yani- said...

kalau suami izin g sorang2 takpelah kot
lagipun g dgn mak kan
tapi sy pun tak setuju lah suami tu g sorang2.. g lah sama2
kumpul duit lagi bg cukup
:D

MyRule said...

Thanks ek lia and yani..

Sama la fikiran kita.. sama2 kumpul duit..sama2 gi.. baru best rasanyer..;-)

Love Lavendar said...

saya pun selalu pk boleh ke tunang saya berlaku adil dgn saya..hehehe... tunang saya tu anak lelaki tunggal, so fhm2 sajala...

pasal haji tu, lagi best g berdua kan...kumpul duit sama2... tp klu dah bkn rezeki kita nak g ke sana berdua nak buat mcmana kan... yang penting knelah kumpul duit dr skrg...

MyRule said...

love.. risau kan.. buatnyer x adil..sure nangis x belaku. Nak bangkang dah jadi wife.. x bangkang merana la plak..;-)

dialicious said...

4ur info,b4 i get married kan,i've never talked abt perkongsian hidup.i've never done any preparation of whats gonna happen after my wedding.tp silap.sbb lepas kahwin perempuan kene byk sgt mengalah n rase sedih wpun x jumpe family sehari.perasaan awal2 ni sgt pelik jd bagus gaduh sekarang dr kemudian.:)

MyRule said...

that's mean memang penting la ek?..

Kena discuss dari hati ke hati before kawen lagi?

ok.. thanks for the tip ye...;)

Tuesday, August 25, 2009

Soal perkongsian hidup

Bila aku buat keputusan nak kawen dulu, antara perkara yang paling aku risaukan dan takutkan ialah pasal perkongsian ni. Aku risau boleh ke aku balik jumpa mak aku lama2, risau boleh ke bakal suami aku bertolak ansur ngan aku, boleh ke dia adil kat aku dan banyak lagi la yang bermain kat kepala aku ni. Lama aku pikirkan benda ni. Banyak kali gak aku bincang pasal benda ni ngan encik usrule. Kadang2 perkara ni berakhir ngan gaduh ~sad~.

Ok, lupakan pasal aku ngan encik usrule. Sebab Insyaallah kitaorg boleh manage perkara camtu. Just nak bagi dua situasi and korang tolong jawab ek ~
ader org nak tolong jawab ke~

Situasi satu

Si isteri telah dioffer oleh mak dia utk join gi Haji ngan mak dia. Mak dia plak akan topup mana yang x cukup. Memang si isteri sgt2 ingin pergi. Bila tanya pada sang suami, dia x kisah and bagi si isteri tu pergi. Tapi si isteri x pergi sebab mau tunggu si suami.

Soalannyer ~ Patut ke si isteri gi tanpa suami? or patut ke dia tunggu si suami yang tak tau tahun bila baru boleh gi?

Situasi kedua.

Si suami plak pergi umrah or Haji sendiri, dgn alasan nak tenangkan hati. Pergi sendiri sebab si isteri x cukup duit lagi. So tinggalla si isteri and nanti dia nak gi ngan saper?

Soalannyer ~ Patutkah si suami pergi dulu dgn alasan si isteri x cukup duit? Or patut ke si suami tunggu isteri dia cukup duit?

Pendapat aku, di mana letaknyer perkongsian hidup kalau perkara penting and mungkin sekali seumur hidup kita buat ni, dilakukan sendiri2. Korang setuju x?

Ok, aku nak tau pendapat korang plak ek.. thanks girls.. ;-)



encik usrule 143 so much

11 comments:

k|ree said...

kalau kita...tak kesah la bape lama pun..kita tunggu..untuk pergi ke mana2 bersama sang suami... :)
tapi,kalau suami nak pergi tanpa kita...bermakna..suami tak sayang isteri dan sanggup biarkan isteri keseorangan..mana pergi tanggungjawab suami kat situ...?

MyRule said...

Thanks Kiree.. yup, sama ngan pendapat me. Rasanyer kebanyakan org pompuan akan pk camtu la. Org lelaki plak, me x tau dia pk camner

~Lisa~ said...

erm mcm along la kan kak mai, along pegi jer dlu klau ada rezeki lgpun g dgn mak sendirikan, tp yg penting kena ada izin suami..
nak tau sbb apa tak, sbbnya perempuan kalau nak wat haji kena ada muhrimkan, klau suami kita tu takyah muhrim pun takpe..
tu pendpt along la, sbb bkn slalu ada peluang utk g tunaikan haji tu..

MyRule said...

ooo...camtu ek..

then kalau jeff sorang gi sebab along tak cukup duit camner?

ok ke?

lia akma said...

erm..kalo situasi pertama: kalo suami izinkan..xpela..kira ok teman mak kan..
tp utuk situasi kedua..mmg xpatutla..kalo suami pergi sorang2..isteri kan bwh tggungjwb suami..=)

-yani- said...

kalau suami izin g sorang2 takpelah kot
lagipun g dgn mak kan
tapi sy pun tak setuju lah suami tu g sorang2.. g lah sama2
kumpul duit lagi bg cukup
:D

MyRule said...

Thanks ek lia and yani..

Sama la fikiran kita.. sama2 kumpul duit..sama2 gi.. baru best rasanyer..;-)

Love Lavendar said...

saya pun selalu pk boleh ke tunang saya berlaku adil dgn saya..hehehe... tunang saya tu anak lelaki tunggal, so fhm2 sajala...

pasal haji tu, lagi best g berdua kan...kumpul duit sama2... tp klu dah bkn rezeki kita nak g ke sana berdua nak buat mcmana kan... yang penting knelah kumpul duit dr skrg...

MyRule said...

love.. risau kan.. buatnyer x adil..sure nangis x belaku. Nak bangkang dah jadi wife.. x bangkang merana la plak..;-)

dialicious said...

4ur info,b4 i get married kan,i've never talked abt perkongsian hidup.i've never done any preparation of whats gonna happen after my wedding.tp silap.sbb lepas kahwin perempuan kene byk sgt mengalah n rase sedih wpun x jumpe family sehari.perasaan awal2 ni sgt pelik jd bagus gaduh sekarang dr kemudian.:)

MyRule said...

that's mean memang penting la ek?..

Kena discuss dari hati ke hati before kawen lagi?

ok.. thanks for the tip ye...;)