Friday, August 14, 2009

Ujian HIV dan Talasemia

Citer pasal HIV test ni kan, kitaorg dah boleh buat sebab lagi 4 bulan aje lagi kenduri. Tapi x tau nak buat bila. Rasa2 macam balik raya je baru buat. Buat kat Klinik Komuniti Durian Tunggal. Encik Usrule aku x sure dia nak buat kat mana. Maybe kat KL maybe gak kat Muar.

Semalam masa google pasal HIV test ni baru tau kita juga digalakkan utk buat test Talasemia ni juga. Sebab kita x sure samada kita pembawa talasemia atau tak. Bayangkan kalau kita dan pasangan kita adalah pembawa Talasemia. Then bila dah pregnant baru tau. Takkan masa tu baru nak pikir. Memangla tu dugaan tuhan, tapi kalau kita boleh buat ia jadi lebih baik dgn tau dan bersedia lebih awal kan bagus. Bayi yang lahir dgn Talamesia kemungkinan menderita seumur hidup. Sanggup ke kita tgk kalau yang menderita tu anak kita? Kita boleh mengelak mewariskan Talasamia ni dgn tidak berkahwin dgn pembawa Talamesia juga ~Ya Allah, Moga kami berdua bukan pembawa Talamesia..Amin~ Kalau nak kahwen juga boleh, takder siape larang. Tapi kena prepare mental dan emosi la. Ketentuan tuhan takder siape yang tau kan?

Keterangan lebih lanjut
Kat sini juga

P\s: Encik Usrule dah setuju nak buat ujian Talasemia ~yeah~

7 comments:

NurulShigim said...

owh,br sy tau..leh buat sekali ujian HIV dgn talasemia.

tq miss rule :-)

Siti Hajar said...

saya juga nak wat..hiv n talasemia..

ika said...

ermm....bkn ker hiv test valid only for 3 months...da bole ker ...kalo bole sy pun nak wat awal...just tanye..sorry...

Siti Hajar said...

hiv test valid for 6 months..rasanyala(80% sure)

MyRule said...

Nurul.. sama2 :).. benda2 best camni memang kena share..hehe

Siti..yup.. 6 bulan saje valid. jom kita buat ;)

Ika.. 6 bulan jek valid. Yang 3 bulan tu kebenaran bernikah rasanyer.
Macam saya nak nikah lagi 4 bulan.. hiv test dah boleh buat. Kebenaran nikah belum boleh lg..

pieces71 said...

bagus ujian HIV dan Talasemia di mulakan peringkat awal lbd baik mencegah drp merawat....

MyRule said...

pieces71..yup.. betul tu

Friday, August 14, 2009

Ujian HIV dan Talasemia

Citer pasal HIV test ni kan, kitaorg dah boleh buat sebab lagi 4 bulan aje lagi kenduri. Tapi x tau nak buat bila. Rasa2 macam balik raya je baru buat. Buat kat Klinik Komuniti Durian Tunggal. Encik Usrule aku x sure dia nak buat kat mana. Maybe kat KL maybe gak kat Muar.

Semalam masa google pasal HIV test ni baru tau kita juga digalakkan utk buat test Talasemia ni juga. Sebab kita x sure samada kita pembawa talasemia atau tak. Bayangkan kalau kita dan pasangan kita adalah pembawa Talasemia. Then bila dah pregnant baru tau. Takkan masa tu baru nak pikir. Memangla tu dugaan tuhan, tapi kalau kita boleh buat ia jadi lebih baik dgn tau dan bersedia lebih awal kan bagus. Bayi yang lahir dgn Talamesia kemungkinan menderita seumur hidup. Sanggup ke kita tgk kalau yang menderita tu anak kita? Kita boleh mengelak mewariskan Talasamia ni dgn tidak berkahwin dgn pembawa Talamesia juga ~Ya Allah, Moga kami berdua bukan pembawa Talamesia..Amin~ Kalau nak kahwen juga boleh, takder siape larang. Tapi kena prepare mental dan emosi la. Ketentuan tuhan takder siape yang tau kan?

Keterangan lebih lanjut
Kat sini juga

P\s: Encik Usrule dah setuju nak buat ujian Talasemia ~yeah~

7 comments:

NurulShigim said...

owh,br sy tau..leh buat sekali ujian HIV dgn talasemia.

tq miss rule :-)

Siti Hajar said...

saya juga nak wat..hiv n talasemia..

ika said...

ermm....bkn ker hiv test valid only for 3 months...da bole ker ...kalo bole sy pun nak wat awal...just tanye..sorry...

Siti Hajar said...

hiv test valid for 6 months..rasanyala(80% sure)

MyRule said...

Nurul.. sama2 :).. benda2 best camni memang kena share..hehe

Siti..yup.. 6 bulan saje valid. jom kita buat ;)

Ika.. 6 bulan jek valid. Yang 3 bulan tu kebenaran bernikah rasanyer.
Macam saya nak nikah lagi 4 bulan.. hiv test dah boleh buat. Kebenaran nikah belum boleh lg..

pieces71 said...

bagus ujian HIV dan Talasemia di mulakan peringkat awal lbd baik mencegah drp merawat....

MyRule said...

pieces71..yup.. betul tu