Monday, June 28, 2010

Udang masak lemak cili api??



Ye... itula yang encik Usrule request last week. Kan last week turn dia balik Shah Alam. Bila dia balik Shah alam bolehla aku masak sendiri kan. Kalau balik Melaka kena makan apa yang mak aku masak. Kira aku yang request kat mak aku nak makan aper. Bila balik Muar plak, encik Usrule la yang request nenek dia nak makan aper. Faham x?..melalut dah ni.


So..antara dialog kitaorg last week pasal nak masak aper..

Hari Selasanyer dialog.

Aku : abang ader rasa nak makan apa2 x?

EU : Masak asam pedas nak?

Aku : Asam pedas aper? (hehehe..asam pedas aku ok lagi la..anak jati melaka kan..)

EU : Asam pedas ikan tenggiri?

Aku : err...oooo...ok (aku x makan ikan tenggiri..huhu)

Aku : Adik beli abangnyer ikan tenggiri ek..adiknyer ikan lain. Kita campur dalam asam pedas tu?

EA : Wokey...bole..

Tapi bila hari Khamisnyer dialog

EA : Dik, sure nak masak asam pedas?

Aku : Naper? abang x mau makan asam pedas ek?

EA : Aha la..x rasa macam nak makan asam pedas la..

Aku : Then abang nak makan aper?

EA : Masak lemak nak?.. letak udang?

Aku : err..ok.. tapi adik x pernah masak lemak sendiri tau..teori tau la..amali x pernah (heheh series betul statement aku ni....sila la percaya)

EA : Kita nak letak sayur aper dalam tu? nenas?

Aku : err.. adik x reti nak kopek nenas tu..

EA : Camtu kita letak nangka nak?

Aku : Haa..nangka?..org masak nangka ngan udang ke?

EA : Aha kan...takde.. then keladi nak?

Aku : Gulpppp.. KELADI??? Lagila x reti. Ader yang karang gatal tekak.

EA : abis tu? abang pun x tau nak letak sayur aper.

Aku : Ok la..adik try nenas ek..tapi x pernah masak tau...:)

hahaha..itew la dialog pjg yang dah di shortcut kan. series!! memang aku tau teori jek, masak sendiri x pernah, sebab aku boleh request mak aku masak time balik Melaka. Aku suka letak buah belimbing buluh..yum..yum..

Hari Jumaat tu gak, aku google resepi Udang masak lemak cili api + nenas. Pastu minta tips skit dari kak ana sebelah meja ni. Balik jek terus berkobar2 gi TESCO. Semua aku beli. Cuma santan x menarik. Kak ana kata kena santan fresh. So, aku singgah kedai kat area umah beli santan pekat.

Sampai jek rumah, terus masak. Aiseh..senang jek masak dia. Lagi leceh masak ikan siakap 3 rasa. Blend..campak2 jek..dah siap. Kak ana kata api kena perlahan, kalau x dia pecah minyak. Pastu aku goreng telur dadar. Makan plak ngan ulam tomato cherry (fav. kitaorg berdua). Yang nenas sebiji tu kan..aku belasah je kopek. At least nampak macam mak aku masak...Ok la kan.

Encik usrule sampai je dia terus gi dapur and tgk aku masak aper..~wink~

Jom jamu mata...



Telur Dadar



Udang masak lemak + nenas..tapi x nampak..hehehe



Ulam tomato cherry


M.Y.R.U.L.E

7 comments:

atulhani said...

laaa awak ngn hubby panggil abang-adik ker? hehe.. so sweet.. tapi pada sy cam tak sesuai sket bila isteri jadi "adik".. just my opinion la. hmm best la dpt selalu masak utk suami. cam kiter, jarang2 masak sbb MIL yg masak. kalau kita gi masak, mesti hubby tanya, "mak suruh masak ker?".. padahal mak tak suruh. saya mmg suka masak. tapi nak wat camne, dok ngn MIL, dia mmg yg selalu masak. sy susah cari peluang huhu..

NisS^ImmEr said...

wah semakin maju, masak lemak gitew. btul kan org ckp.pas kawin ni, wpun tak pandai masak, tetibe bleh jadi terer. hehhe

MyRule said...

Atul.. aha, sejak dari bercinta dulu. sebabnyer, i memang bahasakan diri adik kat umah..kira panggilan dari kecik and encik usrule abang sebab dia yang sulung ~wink~

I pun jarang2 masak. Time dia balik Shah alam baru dapat masak. Tu pun kadang2 dia kata x yah masak. So, bila dapat masak tu memang pulun abis2an la..:) X per2..nanti bila dah dok sendiri boleh masak hari2..

Niss.. setuju..sebab kita kena masak utk org yang kita cintai..so kita akan cuba sebaik mungkin..:)

Nad Nazira said...

adik? abang? haha.comel gile okeh! ehhh..husband nad suke sangat makan asam pedas..tapi nad mcm tak reti sangat so selalunye nad beli je pes asam pedas dalam paket kat supermarket..pastu tinggal kene letak daun kesum je..haha..punyelah pemalas!takdela pemalas sangat pun..cume nak cepat..kat umah ni blender pun tak beli lagi..nak numbuk macam lagi la tak sanggup..

mai..nak mintak resepi asam pedas org melaka.. :P

MyRule said...

Nad...hubby suka ek asam pedas.. sama la ngan encik usrule.. Asam pedaS ni variety tau..ikan boleh, ayang boleh daging pun boleh..

Nanti i upload ek..:P

atulhani said...

myrule: oo adik tu mmg panggilan dlm family.. cute sebenarnyer hehe.. seronok dgr cerita u boleh msk2 utk hubby.. sbb i jarang dpt msk utk dia..

MyRule said...

Atul..aha.. :P

Faham2..sebab i pun kalau balik melaka umah my mom or balik muar (kg encik usrule) x masak pun. So sebulan dapatla 2,3 kali jek masak..~wink~

Monday, June 28, 2010

Udang masak lemak cili api??



Ye... itula yang encik Usrule request last week. Kan last week turn dia balik Shah Alam. Bila dia balik Shah alam bolehla aku masak sendiri kan. Kalau balik Melaka kena makan apa yang mak aku masak. Kira aku yang request kat mak aku nak makan aper. Bila balik Muar plak, encik Usrule la yang request nenek dia nak makan aper. Faham x?..melalut dah ni.


So..antara dialog kitaorg last week pasal nak masak aper..

Hari Selasanyer dialog.

Aku : abang ader rasa nak makan apa2 x?

EU : Masak asam pedas nak?

Aku : Asam pedas aper? (hehehe..asam pedas aku ok lagi la..anak jati melaka kan..)

EU : Asam pedas ikan tenggiri?

Aku : err...oooo...ok (aku x makan ikan tenggiri..huhu)

Aku : Adik beli abangnyer ikan tenggiri ek..adiknyer ikan lain. Kita campur dalam asam pedas tu?

EA : Wokey...bole..

Tapi bila hari Khamisnyer dialog

EA : Dik, sure nak masak asam pedas?

Aku : Naper? abang x mau makan asam pedas ek?

EA : Aha la..x rasa macam nak makan asam pedas la..

Aku : Then abang nak makan aper?

EA : Masak lemak nak?.. letak udang?

Aku : err..ok.. tapi adik x pernah masak lemak sendiri tau..teori tau la..amali x pernah (heheh series betul statement aku ni....sila la percaya)

EA : Kita nak letak sayur aper dalam tu? nenas?

Aku : err.. adik x reti nak kopek nenas tu..

EA : Camtu kita letak nangka nak?

Aku : Haa..nangka?..org masak nangka ngan udang ke?

EA : Aha kan...takde.. then keladi nak?

Aku : Gulpppp.. KELADI??? Lagila x reti. Ader yang karang gatal tekak.

EA : abis tu? abang pun x tau nak letak sayur aper.

Aku : Ok la..adik try nenas ek..tapi x pernah masak tau...:)

hahaha..itew la dialog pjg yang dah di shortcut kan. series!! memang aku tau teori jek, masak sendiri x pernah, sebab aku boleh request mak aku masak time balik Melaka. Aku suka letak buah belimbing buluh..yum..yum..

Hari Jumaat tu gak, aku google resepi Udang masak lemak cili api + nenas. Pastu minta tips skit dari kak ana sebelah meja ni. Balik jek terus berkobar2 gi TESCO. Semua aku beli. Cuma santan x menarik. Kak ana kata kena santan fresh. So, aku singgah kedai kat area umah beli santan pekat.

Sampai jek rumah, terus masak. Aiseh..senang jek masak dia. Lagi leceh masak ikan siakap 3 rasa. Blend..campak2 jek..dah siap. Kak ana kata api kena perlahan, kalau x dia pecah minyak. Pastu aku goreng telur dadar. Makan plak ngan ulam tomato cherry (fav. kitaorg berdua). Yang nenas sebiji tu kan..aku belasah je kopek. At least nampak macam mak aku masak...Ok la kan.

Encik usrule sampai je dia terus gi dapur and tgk aku masak aper..~wink~

Jom jamu mata...



Telur Dadar



Udang masak lemak + nenas..tapi x nampak..hehehe



Ulam tomato cherry


M.Y.R.U.L.E

7 comments:

atulhani said...

laaa awak ngn hubby panggil abang-adik ker? hehe.. so sweet.. tapi pada sy cam tak sesuai sket bila isteri jadi "adik".. just my opinion la. hmm best la dpt selalu masak utk suami. cam kiter, jarang2 masak sbb MIL yg masak. kalau kita gi masak, mesti hubby tanya, "mak suruh masak ker?".. padahal mak tak suruh. saya mmg suka masak. tapi nak wat camne, dok ngn MIL, dia mmg yg selalu masak. sy susah cari peluang huhu..

NisS^ImmEr said...

wah semakin maju, masak lemak gitew. btul kan org ckp.pas kawin ni, wpun tak pandai masak, tetibe bleh jadi terer. hehhe

MyRule said...

Atul.. aha, sejak dari bercinta dulu. sebabnyer, i memang bahasakan diri adik kat umah..kira panggilan dari kecik and encik usrule abang sebab dia yang sulung ~wink~

I pun jarang2 masak. Time dia balik Shah alam baru dapat masak. Tu pun kadang2 dia kata x yah masak. So, bila dapat masak tu memang pulun abis2an la..:) X per2..nanti bila dah dok sendiri boleh masak hari2..

Niss.. setuju..sebab kita kena masak utk org yang kita cintai..so kita akan cuba sebaik mungkin..:)

Nad Nazira said...

adik? abang? haha.comel gile okeh! ehhh..husband nad suke sangat makan asam pedas..tapi nad mcm tak reti sangat so selalunye nad beli je pes asam pedas dalam paket kat supermarket..pastu tinggal kene letak daun kesum je..haha..punyelah pemalas!takdela pemalas sangat pun..cume nak cepat..kat umah ni blender pun tak beli lagi..nak numbuk macam lagi la tak sanggup..

mai..nak mintak resepi asam pedas org melaka.. :P

MyRule said...

Nad...hubby suka ek asam pedas.. sama la ngan encik usrule.. Asam pedaS ni variety tau..ikan boleh, ayang boleh daging pun boleh..

Nanti i upload ek..:P

atulhani said...

myrule: oo adik tu mmg panggilan dlm family.. cute sebenarnyer hehe.. seronok dgr cerita u boleh msk2 utk hubby.. sbb i jarang dpt msk utk dia..

MyRule said...

Atul..aha.. :P

Faham2..sebab i pun kalau balik melaka umah my mom or balik muar (kg encik usrule) x masak pun. So sebulan dapatla 2,3 kali jek masak..~wink~