Monday, August 16, 2010

Baked Lemon Chicken



Alloooo...

Ok..ni utk kengkawan semua... My aunt yang kejam tu..(sgt baik hati sebenarnyer..) ~wink~
dah bagi resepi tru FB...

Ni resepi semua main agak2 measurement dia k.. Ikut sedap lidah kita..

8-10 medium chicken thighs@ any parts will do
juice of 1 lemon
6@7 cloves of garlic, finely crushed
2/3 cups of honey
1/4 cup of fish sauce
1/2 cup of coconut milk ( I used the prepacked cholesterol-free punya)
fresh chillies, minced..bird-eye chilli pun boleh kalau suka pedas @dried chilli powder

Mix well of everything..
Pour over the chicken..
BAke at medium heat... appr. 190-200' C , 1hr
NAk tabur coriander @lemon slices pun boleh wat cantik..
KAlau suka lebih gravy dia, boleh lebihkan some of everything..

Ps: try la, nanti upoad gambar tau.. :P



M.Y.R.U.L.E

9 comments:

harzharun said...

uihhh..resepi kot omputeh...cam jamie oliver jerk...hehe
btw, thanx dear...i mmg semangat masak2 skang...sahur pun i bgn masak tau...hiii

juelee said...

thanks for sharing, nnt leh try nie..

MyRule said...

Harz... aha la kot..i copy sebijik yang makcik i bagi tu.. UIk..rajinnyer..:P

Jue..larat lagi ke nak masak2.. ;)

k|ree said...

huhuh...kita suka jg nak masak style mat saleh nie...tp,en.suami...bukan lah penggemar makanan western...camne..?

azian abdullah said...

mcm best jer resepi ni. i smlm br try masak lemon chicken. hehe. tapi mcm tak berapa nak jadik jer... :p

atulhani said...

mai dah cuba ker? kalau rajin nanti sy cuba lah.. hehehe.. thnx for sharing...

MyRule said...

Kiree... aisehh sama la. encik usrule pun certain2 jek western yang dia makan. Pernah masak spaghetti dia makan skit jek..huhuu

Cuba try and error...maybe ader yang kena ngan tekak dia kot..

Azian..x per dear..cuba dan cuba lagi ye..:p

Atul.. x lagi la.. rumah i ade microwave..oven x der. X reti nak bakar kat microwave...huhuhu

Nad Nazira said...

yey..bestnye..resepi dah ade!nak try tapi kat umah ni microwave takde..oven pun takde..tunggu balik kg nanti la..hehe

MyRule said...

heheh..try..jgn tak try..i ade microwave je..tapi x reti2 lagi mau guna utk panggang..heheh

Monday, August 16, 2010

Baked Lemon Chicken



Alloooo...

Ok..ni utk kengkawan semua... My aunt yang kejam tu..(sgt baik hati sebenarnyer..) ~wink~
dah bagi resepi tru FB...

Ni resepi semua main agak2 measurement dia k.. Ikut sedap lidah kita..

8-10 medium chicken thighs@ any parts will do
juice of 1 lemon
6@7 cloves of garlic, finely crushed
2/3 cups of honey
1/4 cup of fish sauce
1/2 cup of coconut milk ( I used the prepacked cholesterol-free punya)
fresh chillies, minced..bird-eye chilli pun boleh kalau suka pedas @dried chilli powder

Mix well of everything..
Pour over the chicken..
BAke at medium heat... appr. 190-200' C , 1hr
NAk tabur coriander @lemon slices pun boleh wat cantik..
KAlau suka lebih gravy dia, boleh lebihkan some of everything..

Ps: try la, nanti upoad gambar tau.. :P



M.Y.R.U.L.E

9 comments:

harzharun said...

uihhh..resepi kot omputeh...cam jamie oliver jerk...hehe
btw, thanx dear...i mmg semangat masak2 skang...sahur pun i bgn masak tau...hiii

juelee said...

thanks for sharing, nnt leh try nie..

MyRule said...

Harz... aha la kot..i copy sebijik yang makcik i bagi tu.. UIk..rajinnyer..:P

Jue..larat lagi ke nak masak2.. ;)

k|ree said...

huhuh...kita suka jg nak masak style mat saleh nie...tp,en.suami...bukan lah penggemar makanan western...camne..?

azian abdullah said...

mcm best jer resepi ni. i smlm br try masak lemon chicken. hehe. tapi mcm tak berapa nak jadik jer... :p

atulhani said...

mai dah cuba ker? kalau rajin nanti sy cuba lah.. hehehe.. thnx for sharing...

MyRule said...

Kiree... aisehh sama la. encik usrule pun certain2 jek western yang dia makan. Pernah masak spaghetti dia makan skit jek..huhuu

Cuba try and error...maybe ader yang kena ngan tekak dia kot..

Azian..x per dear..cuba dan cuba lagi ye..:p

Atul.. x lagi la.. rumah i ade microwave..oven x der. X reti nak bakar kat microwave...huhuhu

Nad Nazira said...

yey..bestnye..resepi dah ade!nak try tapi kat umah ni microwave takde..oven pun takde..tunggu balik kg nanti la..hehe

MyRule said...

heheh..try..jgn tak try..i ade microwave je..tapi x reti2 lagi mau guna utk panggang..heheh