Sunday, November 14, 2010

detik2 itew.. :)


Ok..mari kita bercerita tentang detik2 Ammar Hafiy dilahirkan. Ingat entry ni. Sebenarnya masa first day raya tu dah rasa perut menegang, tapi ingatkan sebab byk makan. Ye la..siang tu dah makan x hingat dunia kan. Pastu ngan cerry berry lagi. Tapi sebab lambat lg due..so ignore jek. Sampaila abis cuti raya selama 2 minggu.

200902010

Seperti biasa kalau balik Melaka, aku gerak balik Shah Alam pagi Isnin. So, pagi2 lagi dah siap. Lepas mandi around pukul 6 lebih tu perasan ade setompok darah kat panty. X banyak..skit jek. then cakap ngan encik usrule. Tapi memandangkan nak balik Shah Alam and terus gi appointment kat Salam, so proceed je la balik Shah Alam. Sampai kat Salam, aku orang nombor 3. Bila check, ader darah dalam air kencing. So, doc. kata normal sebab baru bersama ngan suami pagi tu. Doc. kata lambat lagi. Next appoinment on 09102010 (time ni Ammar dah nak sebulan dah..heheh). Siap oppoinment dah 10 am. Masa tu rasa lapar..terus je gi beli nasi ayam.

Balik rumah, rupa2nyer adik aku (ida) ader kat umah. And 2 org housemate pun ponteng keja. aper lagi terus la makan, sebab lapar. Lepas makan and online terus tido. Bila bangun tido tgk ader lagi tompok darah. Kali ni lagi banyak dari pagi tadi. Ok..dah cuak. Call makcik kat kuantan. Dia kata relaks..boleh tunggu lagi. Kalau air ketuban yang kuar kena cepat2 gi spital.

Petang rasa lapar lagi, kirim adik aku beli makanan. Dia belikan Ayam grg Mcd. Aku sorang je makan. Lapar ooo. Sampaila petang. Perut still x rasa apa2. Baby pun masih aktif tendang2. Lepas jek encik usrule balik keja, kitaorg terus msg2. Sampailah aku rasa lapar giler balik. Dgn rajinnyer gi dapur masak bihun grg. Encik usrule plak tido. masa tu baru lepas Maghrib. Siap jek masak, makan ngan jayanyer. Darah still kuar tompok2 jek. Dalam kol 9 lebih kot baru rasa macam peiod pain skit. Sengal2 je. Cuma perasan sakit tu ader timing. Ok..relaks lagila. Masa kol 10 tu dah perasan sakit tu setiap 6 minit. Terdetik gak, dah nak bersalin ke. Sekali..pukul 10 lebih, terasa ader benda kuar kat bawah tu. Rasa mcm darah period kuar. Rupa2 nyer air. Check.. x der bau and x der warna. Sah!! air ketuban. Banyak.. Call kaklong aku. X angkat, call makcik kat kuantan, dia terus suh gi spital. nasib baik la adik2 aku x panik. masing2 relaks je. Siap gelak2 lagi. mentang2 la Salam tu dekat. Dah sampai spital, memangla basah lecun seluar. Naik masuk ward diorg check baru 1.5cm. Errr....1.5cm je??


21092010

Nurse kata esok pagi bersalin. So msg ngan encik Usrule. Dia terus gerak dari Melaka. nasib baikla dia dah siap tido. Endcik usrule sampai dalam pukul 1AM. Adik2 aku terus balik rumah. Masa ni dah start sakit. Diorg bagi ubat tahan sakit pun dah x jalan. Masa ni dah 4cm. Aku try tanya pasal epidural, diorg ckp dah x sempat dah. Bukaan aku cepat. Doc. pun dah on the way. Pukul 2 dah 6 cm. Aku pun x perasan bila diorg suruh masuk Labour room. Sakit + ngantok. Kat situ encik usrule ader sama2 aku. Then Nurse dtg and ajar aku camner nak teran. Serius, aku ingatkan senang. Susah gak!! Teori and praktikal x sama ok.

Bila doc. dah masuk bermula operasi teran meneran. Aku rasa macam lama giler. Bila Doc. kata dah boleh teran, terus aku ckp sekarang ke? sebab macam x caya kejap jek. Ambil masa gak nak kuarkan Ammar. Ade gak rasa give up sampai aku ckp dah x larat. Dah la ngan x sempat makan kurma, minum air selusuh (takder pun..x sempat buat), yang sempat air zam2 je. Tepat 3.44 am Ammar pun lahir. Normal.

Jahit pun kejap. And dia bius. Gov aku x tau la. Tapi x la sakit sgt. Allhamdullilah sebab proses cepat and dipermudahkan. Bila dah siap terus masuk bilik. Ingatkan nak tido, sekali encik usrule sibuk2 browse internet and cari nama. Satu2 nama dia bagitau aku nama tu ok ke x. Layan je la kan. Memang kitaorg x caya secepat tu. Pagi tu selepas balik sarapan baru encik usrule decide nama dgn persetujuan aku. Haaa..itula citer dia... :)


M.Y.R.U.L.E

6 comments:

azian abdullah said...

fuh! u mmg cool giler la zatul. hihi. lain org lain pengalamannye kan..tp alhamdulillah, mudah ammar lahir. bestnye dah jadik mummy. i ni menghitung hr.

rDnA said...

alhamdulillah..Allah permudahkan lahirkn ammar.kjp jer and awal dr EDD..sure sronok kn sekrg dh bleh main2 ngan baby

fikaryna said...

wah..takut juga yer..yelah, kita tak de exp camane rase sakitnya kan..tapi kalau dipermudahkan alhamdulillah..

mintak2 ryna pun dapat nasib baik yg sama..huhu..

easy said...

alhamdulillah, selamat sudah kan. ammar saya juga lahir awal smggu dr edd dan tak lama sakitnya..

MyRule said...

azian..cool? err.. ithink more on x sempat nak pk sakit..tau2 dah nak kena hadap.. good luck ye dear.. :)

rdna..yup..alhamdullilah.. best..tapi penat nad x ckp tido la.. :)

rina.. Insyaallah..boleh punyer. Bila due?

easy..waa.. agaknyer ni rezeki org2 bernama Ammar ko..hehe

fikaryna said...

bulan 3 tahun dpn..ada 3 bulan lbh lagi..huhu..

Sunday, November 14, 2010

detik2 itew.. :)


Ok..mari kita bercerita tentang detik2 Ammar Hafiy dilahirkan. Ingat entry ni. Sebenarnya masa first day raya tu dah rasa perut menegang, tapi ingatkan sebab byk makan. Ye la..siang tu dah makan x hingat dunia kan. Pastu ngan cerry berry lagi. Tapi sebab lambat lg due..so ignore jek. Sampaila abis cuti raya selama 2 minggu.

200902010

Seperti biasa kalau balik Melaka, aku gerak balik Shah Alam pagi Isnin. So, pagi2 lagi dah siap. Lepas mandi around pukul 6 lebih tu perasan ade setompok darah kat panty. X banyak..skit jek. then cakap ngan encik usrule. Tapi memandangkan nak balik Shah Alam and terus gi appointment kat Salam, so proceed je la balik Shah Alam. Sampai kat Salam, aku orang nombor 3. Bila check, ader darah dalam air kencing. So, doc. kata normal sebab baru bersama ngan suami pagi tu. Doc. kata lambat lagi. Next appoinment on 09102010 (time ni Ammar dah nak sebulan dah..heheh). Siap oppoinment dah 10 am. Masa tu rasa lapar..terus je gi beli nasi ayam.

Balik rumah, rupa2nyer adik aku (ida) ader kat umah. And 2 org housemate pun ponteng keja. aper lagi terus la makan, sebab lapar. Lepas makan and online terus tido. Bila bangun tido tgk ader lagi tompok darah. Kali ni lagi banyak dari pagi tadi. Ok..dah cuak. Call makcik kat kuantan. Dia kata relaks..boleh tunggu lagi. Kalau air ketuban yang kuar kena cepat2 gi spital.

Petang rasa lapar lagi, kirim adik aku beli makanan. Dia belikan Ayam grg Mcd. Aku sorang je makan. Lapar ooo. Sampaila petang. Perut still x rasa apa2. Baby pun masih aktif tendang2. Lepas jek encik usrule balik keja, kitaorg terus msg2. Sampailah aku rasa lapar giler balik. Dgn rajinnyer gi dapur masak bihun grg. Encik usrule plak tido. masa tu baru lepas Maghrib. Siap jek masak, makan ngan jayanyer. Darah still kuar tompok2 jek. Dalam kol 9 lebih kot baru rasa macam peiod pain skit. Sengal2 je. Cuma perasan sakit tu ader timing. Ok..relaks lagila. Masa kol 10 tu dah perasan sakit tu setiap 6 minit. Terdetik gak, dah nak bersalin ke. Sekali..pukul 10 lebih, terasa ader benda kuar kat bawah tu. Rasa mcm darah period kuar. Rupa2 nyer air. Check.. x der bau and x der warna. Sah!! air ketuban. Banyak.. Call kaklong aku. X angkat, call makcik kat kuantan, dia terus suh gi spital. nasib baik la adik2 aku x panik. masing2 relaks je. Siap gelak2 lagi. mentang2 la Salam tu dekat. Dah sampai spital, memangla basah lecun seluar. Naik masuk ward diorg check baru 1.5cm. Errr....1.5cm je??


21092010

Nurse kata esok pagi bersalin. So msg ngan encik Usrule. Dia terus gerak dari Melaka. nasib baikla dia dah siap tido. Endcik usrule sampai dalam pukul 1AM. Adik2 aku terus balik rumah. Masa ni dah start sakit. Diorg bagi ubat tahan sakit pun dah x jalan. Masa ni dah 4cm. Aku try tanya pasal epidural, diorg ckp dah x sempat dah. Bukaan aku cepat. Doc. pun dah on the way. Pukul 2 dah 6 cm. Aku pun x perasan bila diorg suruh masuk Labour room. Sakit + ngantok. Kat situ encik usrule ader sama2 aku. Then Nurse dtg and ajar aku camner nak teran. Serius, aku ingatkan senang. Susah gak!! Teori and praktikal x sama ok.

Bila doc. dah masuk bermula operasi teran meneran. Aku rasa macam lama giler. Bila Doc. kata dah boleh teran, terus aku ckp sekarang ke? sebab macam x caya kejap jek. Ambil masa gak nak kuarkan Ammar. Ade gak rasa give up sampai aku ckp dah x larat. Dah la ngan x sempat makan kurma, minum air selusuh (takder pun..x sempat buat), yang sempat air zam2 je. Tepat 3.44 am Ammar pun lahir. Normal.

Jahit pun kejap. And dia bius. Gov aku x tau la. Tapi x la sakit sgt. Allhamdullilah sebab proses cepat and dipermudahkan. Bila dah siap terus masuk bilik. Ingatkan nak tido, sekali encik usrule sibuk2 browse internet and cari nama. Satu2 nama dia bagitau aku nama tu ok ke x. Layan je la kan. Memang kitaorg x caya secepat tu. Pagi tu selepas balik sarapan baru encik usrule decide nama dgn persetujuan aku. Haaa..itula citer dia... :)


M.Y.R.U.L.E

6 comments:

azian abdullah said...

fuh! u mmg cool giler la zatul. hihi. lain org lain pengalamannye kan..tp alhamdulillah, mudah ammar lahir. bestnye dah jadik mummy. i ni menghitung hr.

rDnA said...

alhamdulillah..Allah permudahkan lahirkn ammar.kjp jer and awal dr EDD..sure sronok kn sekrg dh bleh main2 ngan baby

fikaryna said...

wah..takut juga yer..yelah, kita tak de exp camane rase sakitnya kan..tapi kalau dipermudahkan alhamdulillah..

mintak2 ryna pun dapat nasib baik yg sama..huhu..

easy said...

alhamdulillah, selamat sudah kan. ammar saya juga lahir awal smggu dr edd dan tak lama sakitnya..

MyRule said...

azian..cool? err.. ithink more on x sempat nak pk sakit..tau2 dah nak kena hadap.. good luck ye dear.. :)

rdna..yup..alhamdullilah.. best..tapi penat nad x ckp tido la.. :)

rina.. Insyaallah..boleh punyer. Bila due?

easy..waa.. agaknyer ni rezeki org2 bernama Ammar ko..hehe

fikaryna said...

bulan 3 tahun dpn..ada 3 bulan lbh lagi..huhu..